Presse – Når dagene bliver lange

 
 
Når dagene bliver lange
“Når dagene bliver lange” er et koncertprogram med virtuos instrumentalmusik og medrivende sange fra grænselandet mellem øst og vest, mellem kunstmusik og folkemusikalske toner, mellem tidlig klassisk musik og mellemøstlige traditioner. Genren er Tidlig Verdensmusik.

Verdensmusik i Senmiddelalderen
Betegnelsen Verdensmusik er nok af nyere dato men det er begrebet som betegnelsen dækker over ikke. Fusioner af vestlig kunstmusik og ikke-vestlig musik, ligesom fusioner af vestlig kunstmusik og folkemusik fra alle egne af verden, har fundet sted op igennem historien – fra det 8 århundrede op til vore dage, og måske endnu længere tilbage.
I denne koncertrække fokuserer Via Artis Konsort på det musikalske udtryk fra senmiddelalder, dvs i perioden ca 1100 – 1500. Netop denne periode bød på stor verdensmusikalsk aktivitet, og dette spændende midelalderprogram præsenterer musik og musikalske kombinationer fra hele det område som man i Middelalderen betragtede som den civiliserede verden.
Musikken er udadvendt og sangenes tekster beretter om livsglæde og død, forbrydelser og mirakler, krig og kærlighed; det er de store følelser og de store længslers musik.

Det musikalske udtryk 
Nøgleordene er sammenspil, klang, rytme og improvisation. For musikken blev ikke altid noteret i detaljeret form, som tilfældet er med senere tiders musik. Evnen til på stedet at skabe et vedkommende musikalsk udtryk udfra enkle skabeloner, var en væsentlig del af en musikers profesionelle kunnen.
Mere information om emnet kan læses i artiklen Sammenspil i Middelalderen på Via Artis Konsort’ webside.

Presseteksten kan hentes ned fra nettet i WORD format ved at klikke her. Teksten kan frit bearbejdes efter behov.
 
————-
 
Via Artis Konsort
Via Artis Konsort er et internationalt sammensat ensemble med fokus rettet mod de gemte musikalske skatte fra senmiddelalder til tidlig klassisk periode.
Betegnelsen Konsort henviser til ensemblets sammensætning. I virkeligheden er Via Artis Konsort et såkaldt ‘broken consort’ d.v.s. et uens sammensat orkester. De rutinerede musikere i ensemblet spiller nemlig en række forskellige historiske instrumenter: Viola da gamba, harpe, organetto (et lille orgel), dulcimer (en forløber for hammerklaveret), diverse ‘eksotiske’ strengeinstrumenter og en lang række spændende slagtøjsinstrumenter. Dertil kommer både solosang og korvokaler.
Den brogede instrumentsammensætning giver de rutinerede musikere i Via Artis Konsort rig mulighed for at udforske tidløse begreber som klang, puls, improvisation og rytmik i den tidlige musik. Musikken har nemlig en særlig rytmisk nerve som skal hentes frem af de ofte ufuldstændigt noterede nodeark, ikke helt ulig den rytmiske intensitet man finder i vore tiders musikrepertoire.
Via Artis Konsort har i februar 2008 udgivet den anmelderroste CD “Via Stellae” på selskabet PARLA son (parla08001).
Den næste CD fra Via Artis Konsort, “Crosswork”, er planlagt til udgivelse 15. april 2012.

Presseteksten kan hentes ned fra nettet i WORD format ved at klikke her. Teksten kan frit bearbejdes efter behov.